W ostatnich czasach błonnik jest bardzo modny, co prognozuje bardzo dobrą tendencję – fakty są takie, że błonnik jest niezastąpiony jeżeli chodzi o skuteczne odżywianie oraz zdrową dietę. Spożywanie go w sposób regularny i nieprzerwany to bardzo skuteczna ochrona w walce z otyłością oraz nowotworami. Mało osób o tym wie, ale błonnik jest niemniej ważny niż witaminy oraz minerały. Niestety jest pewna grupa osób, która mimo wszystko błonnika powinna unikać. Pamiętajmy o tym, że błonnik nie jest przyswajalny dla naszego układu pokarmowego, więc przechodzi on przez nasz organizm praktycznie bez zmian. Można powiedzieć, że pełni on funkcję miotły, ponieważ przechodząc przez nasz układ pokarmowy błonnik skutecznie robi porządek w naszym ciele. Ponadto błonnik jest świetnym lekarstwem na powstającą próchnicę zębów – najczęściej produkty z nim są dosyć twarde, wobec czego nasz cały aparat artykulacyjny wykonuje niemałą pracę w czasie spożywania posiłku. Ponadto błonnik bardzo pomaga nam zapobiec różnego rodzaju chorobom układu pokarmowego, jak miażdżyca, otyłość, żylaki odbytu, cukrzyca bądź kamica żółciowa. Jednak nie każdy powinien go spożywać: chodzi tu o ludzi, którzy mają chory bądź bardzo wrażliwy układ pokarmowy – błonnik przyjmowany w zbyt dużych ilościach może być przyczyną podrażnienia jelit.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply
View Comments