Cukrzyca przez słodkie napoje

Cukrzyca przez słodkie napoje

W ostatnich czasach naukowcy odkryli, że picie dużej ilości napoi bardzo słodkich powoduje, że wystąpienie cukrzycy w przyszłości rośnie. Wystarczy jedna puszka dziennie aby ryzyko wystąpienia tej choroby było większe aż o dwadzieścia procent! Badania sprawdzające tę prawidłowość zostały przeprowadzone w wielu krajach Europy – w Anglii, Francji, we Włoszech oraz w Niemczech. Wyniki wszędzie są niestety takie same. Badaniu poddało się trzysta pięćdziesiąt osób. Spożywanie soków ze zbyt dużą ilością węglowodanów ma bezpośredni wpływ na występowanie cukrzycy typu drugiego. Niestety masa ciała nie ma tutaj żadnego znaczenia. Ponieważ ilość ludzi, którzy nawadniają swój organizm przede wszystkim takimi napojami naukowcy zaznaczają, że należy informować gdzie się tylko da o bardzo negatywnym wpływie tego typu płynów na nasze organizmy. To ma sens przede wszystkim dlatego, ponieważ istnieje możliwość rezygnacji z takich napojów na rzecz wody lub nawet napojów dietetycznych – dlaczego wobec tego ludzie mają cały czas żyć w nieuświadomieniu podejmowanego przez nich na co dzień ryzyka? Napoje słodzone są dosyć drogie i szeroko reklamowane, wobec czego na tę kampanię reklamowa są poddane również – może nawet „zwłaszcza” – dzieci, których układ odpornościowy nie jest jeszcze do końca ukształtowany.