Co wolno zażywać w ciąży

Co wolno zażywać w ciąży

Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią nie powinny zażywać nawet dostępnych bez recepty leków przeciwbólowych. Ale kobietom w ciąży, czy matkom karmiącym także może dokuczać ból głowy lub przeziębienie. Mogą skorzystać w takich sytuacjach ze środków naturalnych. W bólach głowy ulgę na pewno przyniesie napar przygotowany z mięty i melisy. Zioła te działają przeciwbólowo, rozkurczowo, ale także uspokajająco. Zawierają także witaminę C oraz pomagają wyregulować ciśnienie krwi, a skoki ciśnienia tętniczego często są powodem bólu głowy. Do przygotowania naparu potrzebujemy po czubatej łyżeczce suszonych liści mięty i melisy (możemy użyć także świeżych ziół) i zalewamy je szklanką wrzącej wody. Napar pijemy po przecedzeniu go. Należy pić 1/2 szklanki 3 razy dziennie. W złagodzeniu bólu głowy pomoże także natarcie skroni olejkiem z melisy lub mięty. Do natarcia skroni używamy olejku zmieszanego z łyżeczką oleju, aby nie podrażnić skóry. Objawy przeziębienia takie jak chrypka lub kaszel złagodzi syrop z czerwonych buraczków. 2 średniej wielkości buraki obieramy i drobniutko kroimy, a następnie w szklanej misce zasypujemy 4 łyżkami cukru. Wstawiamy na 24 godziny do lodówki. Odcedzamy syrop i pijemy r razy dziennie po 1 łyżeczce. Syrop z buraków zawiera dużą ilość żelaza, dlatego kobiety w ciąży powinny pić go nie tylko w czasie przeziębienia.